„Co za fatalny świat podzielony granicami”
Dlaczego po akcjach w kierunku ratowania sytuacji dzieci Paweł w prezencie od TVN, Kukiza i innych posłów, których prosił o pomoc dostaje steki inwektyw i obraźliwych uwag pod jego adresem które stawiają Pawła Bednarza przed sądem skorupkowym, a sam prezydent Rzeczpospolitej Polski twierdzi, że kompletnie nie jest to sprawa dla prezydenta. Wszelkie nieprzyzwoite słowa pod adresem pana Pawła Bednarza powinny zostać wycofane. A wszelkie oszczerstwa pod jego adresem publicznie wycofane. Jednak widzę, że w Polsce mamy dzięki zachód, huzia na jednego człowieka któremu chciało się, chciało się poruszyć temat adopcji dzieci, chciało się coś zrobić w tej sprawie. Gdyby pomogli mu uczciwi ludzie , prosił , stukał do niejednych dni, gdyby wsparto Pawła w sprawie, która nęka nasz kraj, jednak jest w niej za dużo tajemnic, które dla porządnych prawników byłyby do poukładania. A następnie tak przygotowane, przekazane na ręce Sejmu, rozpatrzone. Uznaje się wielkich ludzi, grupy, spółki, tylko takie, o których wspomina się w Forbesie. A prosty zwykły człowiek jest potraktowany jak kula u nogi, jak wariat, jak drażniący nas kamień w sandale. Uwłacza to godności nie Pawła ale ludzkości.

Jakie to podłe, te słowa Herberta, w postaci Pana Cogito gdzie z wyraźną ironią, brutalną wobec samej natury Pana Cogito: człowiek nie brzmi wcale dumnie, oto mamy porównanie, do zwierząt.
Widoczne jest dla mnie szkalowanie Pana Bednarza, widoczne również traktowanie go jak namolna muchę, niby nie szkodzi ten dziwny Pan, chociaż to co mówi jest niebezpieczne. Jeśli opinia publiczna to podchwyci sejm nie opędzi się od nagonek społecznych. To może budzić strach.
Społeczeństwo w Polsce dojrzewa do świadomości odparcia wszechwładzy. Polski Naród żyje jeszcze stłamszony w swoich domach, klnąc jedynie pod nosem na prawo i przepisy uniemożliwiające przebrnięcie do niezależności. Nasze społeczeństwo musiałoby się urodzić prawnikami obowiązkowo by nie dać się obecnemu systemowi.

Zakończe uwagą, że po zmaganiach Pawła widać dlaczego człowiek nie brzmi dumnie.

Z poważaniem Katarzyna Górecka-Janiszewska